Hydroizolácia kúpeľne svojpomocne

Hydroizolácia kúpeľne postup

 

Prerábate kúpeľňu, steny v kúpeľni alebo riešite úplne nové obklady a dlažby v novom dome či byte? Správni majstri Vám isto odporučia nezabudnúť na hydroizoláciu kúpeľne.

 

Pýtate sa načo?

Hydroizolácia pomôže ochrániť cudzí, ale aj Váš majetok v prípade poruchy či nepredvídateľnej udalosti pri vytopení kúpeľne. Voda sa nedostane pod konštrukciu podlahy a v prvom rade nevytopíte suseda pod Vami. Taktiež voda pod podlahou nebude spôsobovať  degradáciu navlhnutých stavebných materiálov a vlhké steny pri sokli u Vás či u suseda.

A keďže je voda uzatvorená medzi konštrukciami stropu a podlahy, jej vysušenie je prirodzenou extrémne zdĺhavé a v prípade väčšej katastrofy sa musí vysušiť vhodným zariadením firmou, ktorá sa týmto prácam venuje. Tam môžu vzniknúť ďalšie škody pri búraní otvorov cez betónový poter podlahy, cez ktoré sa bude voda vysúšať,  poškodí sa dlažba, prípadne parkety, ak nie sú už zničené vytopením atď.

 

Takže ako na hydroizoláciu kúpeľne?

Tu je pár rád pri izolačných prácach materiálom KOSTER BD 50, ale postup je univerzálny a môže sa použiť aj pri iných materiáloch.

Začíname vo fáze, keď je starý obklad osekaný spolu so starým lepidlom a prípadné nerovnosti podkladu sú zrovnané vysprávkami, resp. vo fáze holobytu, keď je nový dom/byt omietnutý a je zhotovená podlaha (betónový poter). Je vhodné premerať  zvislé plochy, či sú zvislé a vodorovné plochy, či sú skutočne vodorovné. Ak nie, je potrebné to opraviť, či už stavebným lepidlom alebo nanesením ďalšej vrstvy omietky.

Na omietky v kúpeľniach sú kladené vyššie nároky, ako napríklad na omietky v obývačke. Nie však kvôli estetike, ale kvôli dodržaniu rovinatosti a pravých uhlov v rohoch a kútoch, pretože tieto nerovnosti by sa premietli do obkladu. V obývačke sa nerovnosti skryjú ľahšie, tam sa obvykle nekladie dlažba. Nedodržané pravé uhly sa dajú skryť napríklad diagonálnym kladením dlažby.

Vyspravený podklad je potrebné napenetrovať, aby sa hydroizolácia správne prichytila. Samozrejme si podklad vopred povysávame priemyselným vysávačom pre dokonalý výsledok.  

V prípade použitia KOSTER BD 50 sa aplikuje KOSTER BD 50 Primer. Základný náter použijeme v prípade savých suchých podkladov, čo sadrokartón, betónový poter či omietky určite sú. Penetračný náter prenikne do podkladu a vytvorí vhodný adhézny mostík pre aplikáciu hydroizolácie. Hydroizoláciu môžeme aplikovať po cca 3 hodinách.

Po troch hodinách nasleduje aplikácia dilatačných pások. Dilatačné pásky je potrebné aplikovať v rohoch a kútoch, kde najviac hrozí prasknutie či poškodenie hydroizolačného náteru dilatačnými silami. Tie sa najviac prejavujú v mieste prestupu vodorovnej plochy na zvislú, kde sa stretávajú dva rôzne dilatačné celky, stena a podlaha. Obzvlášť, ak máte nainštalované podlahové kúrenie, kde zmena teplôt pri zapnutom a vypnutom kúrení spôsobuje jemné pohyby podlahy, ktorú tvorí betónový poter ,,plávajúci,, na vrstve tepelnej izolácie.

Tieto sily sa prejavia, aj keď podlahové kúrenie nemáte. V prípade systému KOSTER BD 50 je možné použiť vystužovaciu pásku KOSTER BD Flex Tape K120 (páska s dilatačným pogumovaným stredom) alebo vystužovaciu textíliu KOSTER Superfleece (vysokopevná polyesterová netkaná textília).

Pásky sa aplikujú spôsobom náter-páska-náter, čiže natriete v rohoch vrstvu hydroizolácie (v prípade BD Flex Tape K120, ktorá má šírku 120mm, stačí natrieť 7cm na podlahu a 7cm na stenu, resp. 7cm na jednu stenu a 7cm na druhú kolmú stenu v kúte, ktorý potrebujete preizolovať. V prípade Superfleece, ktorý má šírku 100mm, stačí natrieť 6cm a 6cm). Do náteru vložiť textíliu, zatlačiť ju štetcom pekne rovno, nezvlniť ju, zatlačiť ju úplne do pravého uhla a zatrieť vrstvou hydroizolácie.

Ak sa predpokladajú väčšie dilatačné pohyby, je možné v prípade použitia BD Flex Tape K120 vynechať nenatretý čistý pruh presne v strede pod gumovou časťou pásky. To spôsobí správne dilatovanie pásky v prípade väčších pohybov. Ten vynechaný pruh  ale nesmie byť príliš široký, aby sa páska správne nalepila a bola funkčná. Takéto riešenie sa môže použiť v prípade veľkých kúpeľní, pri bežnom použití  v malých kúpeľniach bez problémov aplikujte hydroizoláciu pod pásku celoplošne.

Pri prestupoch potrubí, napríklad vývod vody pre batériu v sprche aplikujte manžetu, čo je vystužovacia textília veľkosti 350x350mm, ktorá je súčasťou balenia KOSTER Wetroom KIT alebo použite napríklad pásku Superfleece. Odstrihnite kúsok pásky, trebárs 30cm, vystrihnite otvory vo vzdialenostiach vývodov vody, obvykle 100 alebo 150mm a nalepte pásku hydroizoláciou, ako pri páskovaní rohov, t.j. náter, vložiť textíliu a zatrieť vrstvou izolácie.

Po preschnutí páskovania aplikujte hydroizoláciu celoplošne. Minimálne plochy pre aplikáciu sú podlaha s vypáskovaním na steny a priestor v sprchovom kúte do výšky cca 2m, prípadne priestor vedľa vane do výšky cca 1,5m. Zvislé rohy v sprchovom kúte a pri vani by mali byť vypáskované. Minimálne množstvo sú dve vrstvy, spotreba cca 0,5kg/m2/1 náter. Finálna spotreba cca 1kg/m2. Po uplynutí cca 20hodín je možné položiť dlažbu, resp. obklad kúpeľne.

Pred aplikáciou si prečítajte technický list produktu a riaďte sa pokynmi výrobcu. Používajte vhodné ochranné pomôcky (rukavice, okuliare). V tomto postupe sme používali materiály hydroizoláciu KOSTER BD 50, penetračný náter KOSTER BD 50 Primer, vystužovacie textílie KOSTER BD Flex Tape K120 a KOSTER Superfleece. Tieto materiály si môžete kúpiť  samostatne alebo spolu v praktickom balení s názvom KOSTER Wetroom Kit, ktoré obsahuje komplet pre hydroizoláciu Vašej kúpeľne.

 

V prípade iného hydroizolačného systému si prečítajte technický list k danému produktu.

Z našej ponuky môžete na hydroizoláciu kúpeľne použiť aj iné materiály ako napr. Koster NB Elastic, Canada Rubber alebo Koster 21. Ak si neviete vybrať alebo potrebujete poradiť napr. so spotrebou, naše technické oddelenie Vám ochotne poradí.

 

                                                                                                                                                                                                                                      Ing. Ján Lukačovič