Ako sa zbaviť vlhkosti v byte

Ako sa zbaviť vlhkosti v byte?

 

Na to, aby sme sa doma cítili komfortne a zabezpečili aj vhodné podmienky na bývanie, potrebujeme v miestnostiach udržiavať primeranú teplotu aj vlhkosť vzduchu. Teplota a vlhkosť vzduchu v interiéri spolu úzko súvisia. Poďme si teda povedať viac o tom, ako sa priblížiť ideálu?

 

Ideálna vlhkosť vzduchu v byte alebo dome

Ideálna vlhkosť v obytných priestoroch sa pohybuje okolo 40 – 55 %. V lete sa hranica posúva trochu nižšie a dobre znášaná relatívna vlhkosť býva v rozmedzí 35 – 45 %. Zmena vlhkosti mimo uvádzané rozmedzie môže mať rôzne dôsledky.

 

Ak je vlhkosť v byte vysoká, vznikajú vhodné podmienky pre množenie baktérií, plesní a húb. Nejde len o estetický efekt, ako dôležitejšie vnímame zdravotné dopady na majiteľov bytov. V extrémnych prípadoch môže vďaka vysokej vlhkosti dôjsť až k poškodeniu majetku - nábytku, podláh, či stien.

 

                     rosa okno         rosa okno 2

 

Ani príliš nízka relatívna vlhkosť v byte nie je žiadúca. Suchým vzduchom najviac trpia naše sliznice. Ich vysúšanie je asi najbežnejším príznakom, že vlhkosť v byte nie je dostatočná. Zdravotné riziká spočívajú najmä v tom, že sa stráca ochranná funkcia slizníc pred vírusmi a baktériami.

Odkiaľ sa vlastne vlhkosť v bytoch berie a ako sa jej zbaviť?

Hlavnou príčinou akejkoľvek vlhkosti v domácnosti sme my a naše bežné fungovanie. Varenie, sprchovanie, sušenie bielizne, ale aj samotné dýchanie. Všetko toto zvyšuje vlhkosť v našich príbytkoch. Bežná rodina môže vyprodukovať 10 až 20 l vodnej pary denne. Najjednoduchšie riešenie je správne vyvetrať.

 

Pri správnom vetraní okná otvoríme dokorán na niekoľko minút, spravidla 5 – 10. Ideálne je takto urobiť 3 – 4-krát za deň, aby prišlo k rýchlej výmene vzduchu pri minimálnych energetických stratách. A to najmä v zime, kedy by sa vetranie malo skôr pohybovať okolo 4 – 5 minút.

 

                                                           otvor okno

 

 

Pravidelné vetranie väčšinou zabezpečí vhodnú vlhkosť vzduchu v interiéri. Ak je tomu inak, odporúčame poradiť sa so špecialistami na zateplenie alebo hydroizolácie. Vtedy už môže ísť o problém s ochranou vonkajšej konštrukcie bytového alebo rodinného domu.

 

Elektrické odvlhčovače alebo pohlcovače vlhkosti

 

Niekedy sa priestor v byte nedá jednoducho vyvetrať alebo ani vetraním nedosiahneme požadované výsledky. (Napr. nie každá kúpeľňa má okno, ktorým by sme mohli vetrať.) Ani vtedy ale netreba zúfať. Do miestnosti môžete umiestniť odvlhčovač, ktorý tento problém spoľahlivo vyrieši.

 

V závislosti od množstva peňazí si môžete vybrať medzi elektrickým odvlhčovačom alebo menšími cenovo dostupnejšími zariadeniami, akými sú pohlcovače vlhkosti. Princíp fungovanie pohlcovačov je jednoduchý. Do zariadenia sa vloží tableta, ktorá vlhkosť pohltí a zmení sa na soľný roztok. Ten sa následne vyleje.

 

4 zásady, ako rýchlo odstrániť vlhkosť v byte

 

Na záver si zhrňme jednoduché zásady, ktoré je potrebné dodržiavať, aby sme s vlhkosťou dokázali efektívne bojovať:

  • pravidelne vetrajte 5 – 10 minút, 3 – 4-krát denne
  • ak sa na oknách objaví kondenzácia, kvapky vody utrite, aby ste odstránili dodatočnú vlhkosť
  • pri varení používajte digestor a pokrievky na hrnce, varte pri zatvorených dverách, aby sa para nerozširovala do iných miestností
  • bielizeň podľa možnosti sušte vonku

 

Veríme, že Vám naše rady pri boji s vlhkosťou vo vašom príbytku dobre poslúžia a držíme Vám palce.

                   

                                                                                                                                                                                                      Ing. Ján Lukačovič

                                                                                                                                                                                                               technické oddelenie