Ako zaizolovať prestup potrubia či káblov

Ako zaizolovať prestup potrubia

Jedna z najčastejších otázok, ktoré od našich klientov dostávame, je ako zaizolovať káblový či potrubný prestup cez obvodovú stenu. Je jedno, či sa jedná o prestup cez stenu suterénu pod rodinným domom alebo trebárs prestup potrubia do vodomernej šachty. Princíp je rovnaký ako aj chyba, ktorú stavbári robia, keď prestup riešia.

Najčastejšou príčinou je neriešenie problému vôbec, pričom riešenie vo fáze stavby je lacné a jednoduché. Jednoducho sa do hydroizolačného systému (najčastejšie hydroizolačné asfaltové pásy IPA) vyreže diera, cez ktorú potrubie vedie von a hotovo. Namiesto opravy poškodeného miesta sa jama zasype a cez prerezaný hydroizolačný systém voda tečie rovno dovnútra stavby (pivnice, šachty a podobne).

To minimum, čo je potrebné spraviť, je použiť napríklad tekutú gumu a vystužovaciu textíliu na opravu prestupu z vonkajšej strany, kým je k nemu ľahký prístup a náklady na realizáciu sú minimálne. V ideálnom prípade použiť manžety na prestup potrubia ako originálny diel v systémovom riešení hydroizolácií.

Čo spraviť, ak sú zemné práce hotové, jama zasypaná, stavba skolaudovaná a obývaná a cez takýto prestup je počas dažďa pivnica vytopená?

Nie, polyuretánové peny nepomôžu, nepomôže ani vodostavebný betón ani tekutá guma aplikovaná z vnútornej strany. Polyuretánové peny vydržia obvykle pár dní, niekedy ani toľko nie. Vodostavebný betón je síce vodonepriepustný, ale iba za určitých podmienok, ktoré tu nie sú splnené (spoj betón-betón nikdy nebude tesniť proti tlakovej alebo nárazovej vode z prudkých dažďov) a tekutá guma je materiál, ktorý výborne funguje ako hydroizolácia z pozitívnej strany konštrukcie (pri aplikácii z vonkajšej strany).

Tento prípad je však iný, tu voda tlačí na hydroizolačný náter opačným smerom (t.j. zvonka dnu na hydroizoláciu aplikovanú z vnútornej strany). Pre tento prípad sa používajú hydroizolácie z negatívnej strany konštrukcie, sú to materiály, ktoré po aplikovaní ,,prerastajú,, (kryštalizujú) do podkladu, pevne sa ho prichytia a voda ich ,,neodtlačí,, od konštrukcie, stanú sa jej súčasťou. Ale naspäť k netesným prestupom. Poďme si povedať, ako opraviť pretekajúci prestup už na hotovej stavbe, prípadne hotovej šachte.

V našom prípade použijeme materiál KOSTER KB Flex 200. Ide o jednozložkový trvale pružný tmel pripravený priamo na použitie, ktorý funguje okamžite. Treba však dodržať zopár pravidiel pri aplikácii.

V prvom rade tmel KB Flex 200 je trvale pružný, to znamená, že zostane vždy taký, aký vyjde von z tuby. Preto je potrebné zabezpečiť, aby sa potrubie (alebo kábel či káblový zväzok) nehýbal. Tu si pomôžeme rýchlotuhnúcou opravnou vodotesnou maltou KOSTER Repair Mortar. V ideálnom prípade sa snažíme ochrániť  tmelenie medzi dvomi vrstvami malty Repair Mortar.

Postup je nasledovný: Rozrobíme si menšie množstvo KOSTER Repair Mortar a natlačíme ho do potrubného prestupu čo najviac dozadu, čím vytvoríme ,,betónovú,, bariéru jednak proti nečistotám, ale hlavne ako zábranu proti hýbaniu potrubia (samozrejme potrubný prestup sme si predtým vyčistili od hliny a nečistôt). Necháme 1-2hodiny vytvrdnúť (KOSTER Repair Mortar je rýchlotuhnúca malta). Potom natlačíme zátku z tmelu KOSTER KB Flex 200 a to spôsobom, že ak medzera medzi potrubím a otvorom široká ,,1,, tak natlačíme 1,5násobok tmelu. Príklad: medzera medzi potrubím a otvorom je 2cm, tak natlačíme 2x1,5=3cm hrubú bariéru tmelu.

Nakoniec takto aplikovaný tmel opäť ochránime zátkou (bariérou) z Repair Mortaru, ktorý zahladíme zarovno vnútornej strany obvodovej steny. Čiže vznikne zátka z trvale pružného tmelu ochránená medzi dvomi vrstvami pevnej ,,betónovej,, zátky z Repair Mortaru. Repair Mortar zabráni hýbaniu potrubia, pohyb by spôsobil odtlačenie tmelu, ktorý sa nevráti do pôvodnej polohy, keďže je trvalo pružný. Tmel zase zabezpečí tesnosť prestupu. V prípade, že otvor, resp. medzera medzi potrubím a otvorom je veľmi malá, nie je nutné použiť Repair Mortar ako spodnú zátku, je možné použiť hneď tmel a ten ochrániť vrchnou zátkou z Repair Mortaru.

Ak je potrubie pevné, keď ho drží zasypaná zemina, v zásade nie je nutné použiť Repair Mortar, všetko ale záleží na podmienkach a toho, čo chceme dosiahnuť. Niekedy je medzera medzi potrubím a otvorom priveľká, niekedy nie je otvor ,,šalovaný,, (t.j. zhotovený z debnenia), ale je dodatočne vysekaný, tým pádom nerovnomerný a nepekný a je potrebné ho vyspraviť a to sa dá práve s vysprávkovou vodotesnou maltou KOSTER Repair Mortar.

Podstatou je použiť tmel a ochrániť potrubie pred pohybom. Podobným spôsobom utesníme káblový zväzok. Tu je dôležité izolovať každý kábel zvlášť. Čiže káblový zväzok rozdeliť a potom tmeliť spôsobom takým, že zatmelíme, vložíme do tmelu jeden kábel, zatmelíme, vložíme ďalší kábel a takto pokračujeme s každým jedným káblom samostatne. Podstatou je, aby bol tmel medzi všetkými káblami, iba vtedy bude prestup tesný. Určite netmelte káblový zväzok naraz alebo nebodaj v chráničke, v tzv. husom krku, tadiaľ  by voda pretiekla do interiéru a to je to, čo nechceme.

Aby sme sa vyhli tomuto typu prác, je potrebné dbať na správnu hydroizoláciu už počas výstavby, neskôr sú náklady rádovo vyššie a práce oveľa náročnejšie.

Je omnoho jednoduchšie investovať pár eur počas výstavby, ako neskôr odčerpávať či vysávať vodu z pivnice, vyhadzovať plesnivé premočené veci a riešiť náročnejšiu sanáciu z vnútornej strany. Ak však máte alebo ste kúpili nehnuteľnosť s podobným problémom, tu je návod, ako opravu prestupu zrealizovať svojpomocne alebo nás kontaktujte,  radi pomôžeme.

 

                                                                                                                                                                                                                                    Ing. Ján Lukačovič                                                                                                                                                                                                                                                          technické oddelenie